Menü Bezárás

Nyújtani is engedd!

nyujtas-privetegymhu

nyujtas-privetegymhuAkik funkcionális- vagy erőedzéssel foglalkoznak, a többi sportolótól nem különb módon, véleményem szerint sokszor elhanyagolják a nyújtás t. Kivéve, ha az adott sporthoz elengedhetetlen a hajlékonyság (pl. szertorna, RG, harcművészet, stb.). Igazából ennek nem kéne így lennie. A hajlékonyság ugyanolyan fontos fizikai képesség, mint az izomerő vagy az állóképesség.

A hajlékonyságnak egyetlen titka van, ugyanúgy, mint a többi sportképességnek, hogy bele kell fektetni a munkát! Néhány tipp azoknak, akik szeretnék fejleszteni a hajlékonyságukat:

 1. Az izmok hosszának növeléséhez a legjobbak a statikus nyújtás ok, legalább 1 percig kitartva.
 2. Statikus nyújtást ne végezzünk edzés előtt, hideg izmokkal, mert meghúzódhatnak. Vagy dinamikus belemegítés, mobilizáció után, vagy az edzés végén végezzük.
 3. Legalább 15 perc nyújtó gyakorlatot kell minden nap végezni, ha fejlődni akarunk hajlékonyságban. De jobb a fél, vagy az egy óra.
 4. Ha limitáljuk a céljainkat a hajlékonyságban, és rákoncentrálunk például a spárgára, vagy a hátrahajlításra, vagy a vállnyitásra, akkor jobban tudjuk feljleszteni az aadott területet, mintha több tucat nyújtó pózt váltogatnánk, és így az eredmény is eloszlik.
 5. Az ízületek és az izomrendszer általános egészségének fenntartásához azonban nagyon hasznos az átfogó nyújtás is, vagyis minden ízület minden mogzásirányában érdemes nyújtani.
 6. Csak az izmok nyújtására törekedjünk, ne feszítsük koppanásig az ízületet, mert akkor már az ízületi szalagok nyúlnak, ami instabillá teszi az ízületet.

Ha szeretnél hatékonyan, de mégis biztonságosan edzést végezni, csatlakozz csoportos edzéseimhez hétőn és pénteken a BSK Cross Fightban, ha nem jó az időpont, gyere személyi edzésre! Jelentkezz bátran!

  A *-al jelölt mezők megadása kötelező!

  Név *

  Email cím *

  Telefonszám *

  Megjegyzés