Menü Bezárás

Kettlebell Sport versenyfelkészítés

girevoy-sport-versenyfelkeszites-privategymhuA kettlebell versenyzés, vagyis Girevoy Sport vagy Kettlebell Sport szép hagyományra tekint vissza Oroszországban és Európában, az utóbbi években pedig az USA-ban és világszerte is egyre népszerűbbé válik. Ennek oka abban keresendő, hogy heti 3-4 rendszeres edzéssel is sikeresen indulhatunk a versenyeken, amelyekből most már Magyarországon is évente 10-15-öt rendeznek.

Kettlebell Sport versenyszámok

Férfi versenyszámok – 16, 24 vagy 32 kg-s girjával

  • 10 perc hosszú ciklus (kiemelés és lökés két girjával),
  • biathlon (10 perc lökés két girjával és 10 perc szakítás egy girjával, egy kézváltással)

Női versenyszámok – 8, 12, 16 vagy 24 kg-s girjával

  • egy girjával 10 perc hosszú ciklus egy kézváltással
  • egy girjával 10 perc szakítás
  • az utóbbi években a nők is indulnak két girjával a férfiakkal megegyező versenyszámokban, csak kisebb súlyokkal

Néhány hónapos felkészüléssel már szerencsét próbálhatunk egy versenyen, ami hatalmas motivációt ad, és az önbizalmunkat is fejleszti.

Versenyszezon

A kettlebell verseny szezon tulajdonképpen januártól decemberig tart, Budapesten és vidéken is egyre több versenyt szerveznek, mindegyiken szabadon indulhatnak a résztvevők, egyelőre nem kell hozzá sportszövetségi tagság vagy sportorvosi igazolás. Magyarországon két nemzetközi szervezet képviselteti magát: az IUKL (International Union of Kettlebell Lifting) és az IGSF (International Gira Sport Federation). A versenyeken a férfiak és a nők külön versenyeznek, illetve vannak súlycsoportok és korcsoportok is. Csupán a szabályok betartása és a gyakorlatok szabályos végrehajtása a versenyzés feltétele. A versenyzők egy platformon állva, órára hajtják végre a gyakorlatokat, miközben egy bíró a versenyzővel szemben ül és számolja az érvényes ismétléseket. A megfelelő pontszámokat elérő versenyzők különböző rangokat is szerezhetnek, pl. Master of Sport, Master of Sport International Class és Honored Master of Sport.

Kettlebell versenyfelkészítés

A versenyfelkészülés sok mindenben eltér a kettlebell-fitnesztől, hiszen itt tíz perces folyamatos terhelésre kell felkészülnünk, míg a kettlebell-fitneszben általában rövidebbek a feladatok, gyakoriak a kézváltások, és számos olyan gyakorlattal találkozhatunk, amelyek alakformálásra vagy funkcionális erősítésre tökéletesen megfelelnek, de nem visznek közelebb a jó versenyeredményekhez. A sikeres versenyzéshez nagyon fontos a versenygyakorlatok helyes technikájának elsajátítása, ezért a gyakorlatokat és a különböző rávezető változataikat sok ezerszer kell megismételni. Emellett specifikus erő- és állóképesség-feljesztésre is szükség van, ami egyénenként eltérő lehet, hiszen mindenkinek mások a gyenge pontjai és az erősségei. Mindegyik versenygyakorlat végrehajtásánál több szabályos technikát is érdemes megismerni, mivel ezeket a fáradás mértékében tudjuk majd váltogatni versenyzés közben. A versenyfelkészülés tehát személyi edzés keretein belül tud a leghatékonyabban megvalósulni. A csoportos órákon, vagy a kettlebell fitnesz edzéseken valószínűleg nem fogod megkapni pontosan azt a terhelést, amire a sikeres versenyzéshez szükséged van. Ha szeretnéd megismerni a versengyakorlatokat, és a Team Kettlebell Budapest tagjaként versenyezni, akkor jelentkezz! Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de azt megígérem, hogy megéri!

Ha kedvet kaptál a kettlebell versenyzés hez, jelentkezz bátran!