Menü Bezárás

Kettlebell Sport

15276492_220641988346650_5958331434509795328_nMi a Kettlebell?

A kettlebell (girja) egy funkcionális edzőeszköz, amely Oroszországból indult világhódító útjára. A középkorban a gabona és egyéb termények mérésére használták a füles súlygolyókat, majd a modern fitnesz-irányzatok is felkapták, mint edzőeszközt. A kettlebell abban különbözik a hagyományos egykezes súlyzóktól, hogy a tömegközéppontja a markolaton kívülre esik. Éppen ezért másképpen kell tartani és használni, mint az egykezes súlyzókat.

A kettlebell használatának sokféle módja létezik. A klasszikus kettlebell-gyakorlatok a súlyemeléshez hasonló dinamikus, ballisztikus mozdulatok, mint például a kettlebell swing (lendítés), a kettlebell clean (felvétel mellhez), a kettlebell press (nyomás fej fölé), a kettlebell snatch (szakítás) és a kettlebell jerk (lökés fej fölé). Emellett számos, kevésbé dinamikus erőfejlesztő gyakorlat is végezhető a kettlebellel.

Bár a kettlebell-edzések módszertana az edzéscéloknak megfelelően változhat (általános fitnesz, erőfejlesztés, alakformálás, core-erősítés, versenyzés stb.), az eszköz formájában is vannak különbségek. A sportboltokban általában kapható kettelebellek öntöttvasból készülnek, a súlyuknak megfelelően változnak méretben, illetve a fülek vastagsága és formája is változatos. A verseny-kettlebell ezzel szemben acélból készül, melynek alakja szabványos, vagyis mindegyik súlyú golyó azonos méretű és a fülek formája is azonos. A legtöbb kettlebell-szakember a versenygirja használatát javasolja, mivel a technikák pontosabban megtanulhatók velük, és a súly növelése esetén sem fog változni a gyakorlat mozgásmintája. A verseny-girják súlya 8 kg és 48 kg között változik, mindegyik más színűre van festve. A leggyakoribb súlyegységek:

kettlebell_review_kettlebells8 kg – rózsaszín

12 kg – kék

16 kg – sárga

20 kg – lila

24 kg – zöld

28 kg – narancssárga

32 kg – piros

40 kg – ezüst

48 kg – arany

A különböző súlyú girjákkal fokozatosan növelhető a terhelés, így a fejlődés garantált.

Kettlebell edzésrendszerek

A kettlebell világában három fő edzésrendszer, illetve felhasználási módszer ismert. Az egyik a kettlebell zsonglőrködés, mely nagy ügyességet és erős is kíván. Ezt viszonylag kevesebben űzik a másik két irányzathoz képest. A másik a kettlebellek fitnesz-célú (vagyis nem versenyszerű) felhasználása, mely leginkább a Pavel Tsatsouline nevével fémjelzett RKC (Russian Kettlebell Challenge), illetve újabban SFG (StrongFirst Girya) rendszer formájában terjedt el, de sok más képviselője és művelője is van.

kettlebells1-e1465735145359Kettlebell Sport

A kettlebell sport vagy girevoj sport természetesen Oroszországból származik, bár jelenleg több nemzetközi szövetség rendez girja-sport verenyeket. A szövetségek versenyszabályai között az a közös, hogy bizonyos versenyszámokban mérik össze a képességeiket a versenyzők, nem, kor, súlycsoport alapján bekategorizálva. A leggyakoribb versenyszámok a kettlebell szakítás, a kettlebell lökés és a hosszú ciklus, mely egy felvételből és egy lökésből áll. A különböző versenyszabályzatok szerint egy vagy két golyóval kell végrehajtani a gyakorlatokat, öt vagy tíz perc időtartamban, de vannak hosszabb időtartamú versenyek is. Magyarországon évente legalább egy tucat verseny kerül megrendezésre, melyekre szabadon nevezhet mindenki, aki szeretné felmérni saját erejét ás állóképességét. Ha érdekel a versenyfelkészülés, akkor jelentkezz, és segítünk!