Menü Bezárás

“Az edzéstől kérges lesz a tenyerem…”

kerges-tenyer-magnezia-privategymhu

kerges-tenyer-magnezia-privategymhuEz a probléma főleg a csajokat szokta aggasztani, de egyes metroszexuális fiúk is képesek rinyálni rajta, hogy “munkáskeze” lesz az edzéstől. Na igen, a billentyűzet nyomogatása és az érintőképernyő tapperolása meg a slusszkulcs pörgetése nem veszi igénybe annyira a tenyeret, mint a kettlebell, a barbell vagy a húzódzkodó rúd. Ám azok számára, akik ezt nem tekintik perdöntő erejű kifogásnak, itt van néhány tipp, hogy mit lehet tenni a tenyér bőrével.

1. Használj kesztyűt. Ez a legamatőrebb megközelítés, ámde a kezdeti időszakban valóban hasznos lehet. Nem csak a bőrkeméyedések ellen véd, hanem a vízhólyagok és a bőrfelszakadás esélyét is csökkenti valamelyest. Viszont nem ugyanolyan a fogás vele, mint kesztyű nélkül. Ez azonban ne tartson vissza, csak kezdd már el az ég szerelmére! Sima gyúróskeszytűt, kertészkesztyűt vagy a hegymászóboltokban kapható spécibb kesztyűket is kipróbálhatjátok.

2. Használj körömreszelőt. Ha nekibátorodtál, hogy kesztyű nélkül eddz, akkor a tenyered bőre fokozatosan megszokja majd a terhelést, és nem fog minduntalan felszakadozni. Ehhez jó fogáserő és helyes technika kell, mert ha nagyon szorítod a kettlebellt, akkor hamarabb leszedi a bőrt. Attól még fognak bőrkeményedések keletkezni a tenyereden, de szerintem a testfelületnek az az egy százaléka feláldozható azért, hogy a többi 99% bombajól nézzen ki, még a csajok esetében is. Én például nem kifogásolnám, ha a feleségem érdes tenyérrel ölelgetne. Ő sem panaszkodott eddig az enyémre, pedig vannak rajta bőrkeményedések rendesen. De ha ez probléma, használj körömreszelőt és szedd le a megvastagodott részeket időnként. Ezzel a felszakadást is meg tudod előzni.

3. Használj magnézia port. A kesztyű általában növeli a tapadást, és megakadályozza, hogy az eszköz kicsússzon a kezedből, ha elkezdesz izzadni. Viszont ha kesztyű nélkül dolgozol, akkor érdemes beszerezni egy magnéziagolyót vagy flakont, mert ez növeli a tapadást, felszívja az izzadságot, és jól is néz ki, amikor összecsapod a tenyeredet és felhőben száll a fehér por. Pár száz forintért megkapod hegymászóboltokban, illetve a jobb termekben mindig van. Nem mellékesen kettlebell- vagy street workout-versenyen nem használhatsz kesztyűt, viszont magnéziát igen. És itt előny lesz, ha a tenyered megszokta a terhelést, és nem kell azért abbahagynod a szettedet, mert idő előtt felszakadt a bőr.

4. Mi tegyek, ha felszakadt a bőr? Először is ezt lehetőleg el kell kerülni, mert utána egy hétig nem tudsz normálisan edzeni. Csak versenyen engedd, hogy megtörténjen! Ha mégis beszereztél néhány víz- vagy vérhólyagot, akkor pukkaszd ki minél előbb, vágd le a levált bőrt kisollóval, és hagyd ki a szakítást meg a cleant addig, amíg be nem gyógyult. Nekem a Bepanthen krém jött be a legjobban, mint hámosító kenőcs. Ezzel kenegesd a sebeket naponta többször, amíg be nem gyógyulnak.

Ha szeretnél hatékonyan edzeni, gyere csoportos kettlebell edzésre, vagy jelentkezz személyi edzésre! Jelentkezz bátran!

    A *-al jelölt mezők megadása kötelező!

    Név *

    Email cím *

    Telefonszám *

    Megjegyzés