Menü Bezárás

Egykezes fekvőtámasz – könyök-prevenció

Ha megfájdult már akönyök-prevenció könyököd a képen látható nyújtott karos íjász-fekvőtámasztól, vagy a Fegyencedzésben említett kosárlabdás egykezes fekvőtámasz tól, akkor érdemes tovább olvasnod. A nyújtott karra nehezedő terhelést ebben a gyakorlatban a behajlított kar vállának erőssége határozza meg. Vagyis ha még gyenge a vállad, akkor ösztönösen elkezdesz tolni a nyújtott karoddal, és könnyen túlterhelheted a könyökízületedet.

Megoldás: a támaszkodó kart is hajlítsd be és így támaszkodj vele egy magasabb felületen, vagy a labdán. Ebben az esetben jobban is tudod szabályozni a rá eső terhelést, és így a gyakorlatot végző vállad jobban fog erősödni. Illetve gyakorolhatod az egykezes fekvőt magasított felületen támaszkodva egy kézzel.

A nyújtott karos erő egy külön téma, és inkább más gyakorlatokkal érdemes fejleszteni. Például különböző szögben és távolságra támaszkodhatsz a karjaiddal plank pozícióban, így tudod szabályozni a terhelést. Mondjuk ha jó szélesre szétteszed vagy a csípő felé viszed, akkor már egészen komoly terhelést kap a kar, de mégis stabilabb, mint az egykezes fekvőtámasznál. A könyöknek mindig egyenesnek kell lennie. Emellett a gyűrűs tárogatással, keresztfüggésekkel is erősíthető a nyújtott karos erő, de ezek már nehezebb feladatok. Nem érdemes tönkretenni a könyöködet, ha van biztonságosabb és hatékonyabb megoldás.